Tuesday, October 6, 2009

Portugal, surfi eksam!

Eile saime väikestes lainetes oma surfi oskusi lihvida. Täna oli viimane surfipäev ja surfi eksam!
Hommikul vara olime keskuses kohal. Helistasime omakukule, et kus sa oled, lained kohal, tahame surfata! Lained oli prognoosist suuremad. Võtsime 7'2'' (mulle) ja 6'8'' Nikolai'le. Omanik hoiatas meid ette, et täna "advance surfers only, because very powerfull wave, be carefull". Hommikul vara olime rannas meie kahekesi ja mõned kohalikud kuttid.
Nikolai kõndis meid 700-800 meetrit keskusest Baleal suunas kus oli kõige suurem laine ja ütles, et olgu mis saab aga nüüd ongi eksam kas meist saavad surfarid või mitte, sest see ongi õige laine surf!
Ütlen teile ausalt, sellist hirmu pole elus veel kogenud. Esimene mõte oli krt, ma suren täna siin ära! Kõik Nikolai poleks olnud nii sihikindel, ma ei oleks elu sees vette roninud!
Kõik mis enne oli Portugalis oli naljaasi. Hakkasime välja ujuma, veemass mis vastu tuli, lihtsalt viskas tagasi! Ootasime kui tekib paus lainete vahel ja uuesti "paddle-paddle-paddle". 2-2.5m monstrumid jälle vastu! Kui esimene laine 50cm minu taha kinni läks pauguga, adrenaliin lõi lakke! Krt, ma ei taha sellistel lainetel isegi midagi proovida! Kui lained kinni läksid, siis sadas sellist vihma, et nägin igakord vikerkaart! Deja-Vu, seda ma olen kuskil juba näinud - "Blue Crash" filmis Hawaii surfi tšikkidest. Lisas lõik, mis täpselt kirjeldab mida tundsin sel hetkel!
Ootame järgmist laine setti, lõbust asi väga kaugel, kõik tundub kuidagi nii tõsine, eksida ei tohi! Set koosneb 3-4 lainest, esimene kõige väiksem, järgmine suurem ja viimased tavaliselt suuremad sorti "close out". Laine tsoonist väljas oli rahulikum. Istume lauadel ootame "oma" lainet. Lähenevad lained tõstavad koos lauaga meetri võrra ülesse ja siis meeter alla - "uhhh", paar kutti lähevad, vaatame mis saab. Kas tõesti kõik see juhtub minuga?! :o
Nikolai läheb meist esimesena, esimest korda 6'8''-l, kohe püsti ja laine sööb ta ära! Kui vaht ära läheb ilmub naeratav nägu, ilmselt pole asi nii hull:) Alguses ei saanud õiget momenti kinni püüda, siis Nikolai seletas, et nüüd peab püsti saama praktiliselt seinal. See oli hoopis teine surf, tõeline surf! Paar korda õnnestus sõita kümmekond meetrit külgsuunas. Nikolail õnnestus sõita ca 50 meetrit pikkalt kuni kaldani välja 3 korda.
Siis juhtus jama: kõndisin laud kõrval ja tundsin, et keegi hammustas mind ära. Karjudes läksin kaldale, ühel varbal haav. Verd ei olnud aga jube valus oli! Algul läks üks varvas paiste, siis pool jalga, kuid valu läks väiksemaks. Keskuse omanik hiljem ütles, et see oli Spider fish ja jalga tuleb kuuma vette panna 10 min, siis läheb valu ära. Õnneks laine läks selleks hetkeks juba väikseks ja 1.5tunniga olin niigi täiesti läbi.
Nüüd kõik musklid paistes, keha surfist vägistatud ja hing nirvanas:) Eksam sooritatud!

P.S. Kõik lauad, millega oleme 2 nädala jooksul sõitnud: vasakult paremale: BiC Surf 7'9'', NSP 7'10'', SouthPoint 7'8'' Three Phase, BiC e-COMP Performer 7'6'', NSP 7'2'', NSP 6'8'', NSP Fish 6'4''

Wave Deja-Vu from insener on Vimeo.

3 comments:

Triina said...

Kaasahaarav lugu, lõpp oli eriti pingeline. Hea, et kõik hästi lõppes :))

Eneli said...

Täiega äge! sa nii tubli!

Kristi said...

Nagu Ol ytleb; RETSEPT!